Ще има ли повече туристи в ски-курортите у нас?

0

Въвеждането на COVID сертификат за хотели и ресторанти би било пагубно за сектора, твърди Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

– Г-н Бистрин, представители на бизнеса и няколко ресорни министерства се разбраха в рамките на 10 дни да вземат важни решения. Има ли развитие при решаването на проблемите, пред които е изправен секторът?

– Като член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) постоянно сме в директна връзка с министър-председателя, президента и министъра на туризма, така че всички поставени въпроси от страна на бизнеса са пристигнали при тях, дори да не провеждаме директни срещи. Все пак се срещнахме с министър Балтова преди около 2 седмици. Въпреки това няма развитие по никой от казусите ни, но очакваме скоро да има такова. Бизнесът изнемогва заради икономическите и здравните проблеми в страната. Всичко това се отразява на бизнеса, затрупвайки го като лавина. Не бихме могли да решим тези проблеми сами, затова имаме нужда от спешна подкрепа от държавата.
Обсъждаше се „пакет“ от здравни документи, чрез които потребителите да влизат в заведения и хотели. Планирате ли да въведете PCR, антигенен тест или ваксинационен сертификат в Банско?
За мен обременяването на туристите и вкарването на такива форми и изисквания от страна на която и да било власт или администрация би било пагубно за сектора. Като бизнес ние нямаме рестриктивни функции, а единствено цел да доставяме удоволствие. Вменяват ни се неправилни и непривични функции, затова считам предложението за напълно безплодна мярка.

– Смятате ли да предприемете допълнителни противоепидемични мерки освен вече добре познатите – спазване на дистанция и редовна дезинфекция?

– Няма какви мерки повече да въведем – ваксинирахме персонала, дезинфекцираме и хигиенизираме. Традиционните за страната мерки се спазват. По мое мнение, ако трябва да се наложи натиск на определено място, то това е ваксинирането на държавните служители – полицаи, армия. Двусмислиците в здравните заповеди допълнително обтягат отношенията между бизнеса и властта – за да работим, задължително трябва да сме ваксинирани, но дори и да се имунизираме срещу COVID-19, отново не ни е позволено да функционираме на 100%.

– Наскоро Австрия обяви, че туристите ще трябва да представят COVID сертификат преди качването си на ски лифтовете. Планирано ли е да бъде въведен такъв и в Банско?

– Позволено е на концерт на голяма звезда или футболен мач да има хиляди слушатели или запалянковци един до друг, а в планината, където подобно струпване е изключено, се налага да искаме COVID сертификат. За мен това би било силно дискриминационно.
В началото на годината споменахте, че опасността от фалити на хотели вследствие именно на здравните разпоредби все още е реална. Какви са изгледите към момента?
За съжаление част от колегите ми преустановиха своята дейност. Тъжно ми е да го призная, защото това са едни семейства, които остават без приходи. Считам, че държавата не трябва да позволява нито едно работно място да се закрие, защото това би означавало още едни хора да останат безработни и да не се допусне ръст на икономиката. Тепърва ще става ясно колко са фалиралите, защото през миналата година част от тях отвориха, други предпочетоха да не го правят. Ако тази година също не посрещат гости, то това би бил най-прекият път към фалита. Потърпевши са основно малките хотели и ресторанти, които разчитаха на туристите, големите обекти все още разполагат със средства от съпътстващите си дейности. Не ми се ще да мисля в тази посока, но за да го избегнем, в момента имаме нужда от помощ от държавата. След като заработим, това няма да е необходимо и ще продължим да правим това, което можем най-добре.

– В актуализацията на бюджета са предвидени 60 млн. лева безвъзмездни средства за хотелиери, ресторантьори, туроператори и турагенции. Считате ли, че са достатъчни за покриването на стари и нови потенциални загуби на туристи заради пандемията?

– Считам, че предвидената помощ е крайно недостатъчна, тъй като ние не може да се включим в никакви други програми като такива за иновации например. Чрез тях бихме могли да облекчим достъпа на всеки турист до рецепция – пускаме QR код, който той трябва единствено да сканира преди своето настаняване. По този начин се осигурява липса на контакт със служителите и се спазва задължителната дистанция. Същото се отнася и за интерактивните менюта в ресторантите, които ограничават контактите – ние сме лишени от подобни неща. Ако се пресметне колко пари всъщност внасяме в хазната, би следвало на сектора да се обърне много сериозно внимание. Най-сериозният проблем пред нас остава липсата на предвидимост – ставаме неатрактивни за младите хора, въпреки че традиционно нашият бранш е смятан за обединяващ.

– Срещате ли затруднения при набирането на служители за зимния сезон?

– Загубихме изключително много ценни кадри, които заставаха пред нас и казваха, че ще се преориентират, за да може семействата им да получават сигурен доход. Същото се отнася за всички сектори в сферата на туризма. Очаквам силни „шамари“ към бранша вследствие на отварянето и затварянето на обектите, свързани с липсата на кадри. Неяснотата с кадровата политика и ограничаването на работните визи силно затруднява наемането на персонал от чужбина. Липсата на светофарна уредба в сектора – да се знае при такава цветова диаграма на заболеваемост какво следва за бранша. Към момента не можем да сключим нито един договор с чужбина, защото не знаем дали служителите ще успеят да пристигнат у нас. Нямаме резервации или ако има такива, то те са плахи и непотвърдени.

– Колко от хотелите в Банско всъщност планират да работят през студените месеци на 2021 г.?

– Нямаме подобна статистика, но се надявам да работим на 100%. Тук е мястото да благодаря на българските туристи, тъй като те направиха тежкия ни сезон поносим. Те ни позволиха да работим и върнаха усмивката на лицата ни. Българският турист в момента възстановява туристическата икономика.

– Какви са очакванията за предстоящия зимен сезон – добър или обречен на провал е той?

– Очакваме туристите у нас да бъдат основно българи. Смятаме, че съпътстващите чуждестранни, които пристигат у нас покрай коледните и новогодишните празници, ще са от балканските страни. Обърнали сме поглед и към традиционни алпийски дестинации – Австрия, Германия, Швейцария, чиито зимни курорти не работиха през миналата година и те дойдоха у нас. Искрено се надявам да се възстановим бързо, макар да сме наясно, че няма как да се случи в рамките на една година.

– По какъв начин планирате да привлечете и българи, и чужденци да прекарат зимната си ваканция в родните ски курорти?

– За съжаление не можем да говорим за намаляване на цените на услугите, тъй като електроенергията поскъпна тройно, минималният осигурителен праг и цените на храните също се повишиха. Според мен ние трябва да работим върху повишаването на качеството на услугата. Много от колегите проявяват и креативност – предлагат допълнителен безплатен престой при определен брой нощувки.

ВИЗИТКА:

  • Председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско
  • Зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация
  • В бизнеса е от близо 30 години
  • Бивш съветник на министъра на туризма

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече