МОН препоръчва: Учителите с маски и на тест всяка седмица

0

Учители да носят маски по време на учебните часове и всяка седмица целият персонал в училища да бъде тестван за коронавирус. Това препоръчва  Министерството на образованието и науката в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка. 

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекци, уточняват от МОН.

В писмото се предлага още целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%.

Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година – към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.  „В момента се намира в плато, което е по-високо от миналия период около 15-и септември. Ако остане така и през следващата седмица, подходът ще остане същият”, посочи просветният министър проф. Николай Денков.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик. „Всеки ден следи затворените паралелки. Има плавно нарастване, което е очаквано. Няма изненади за момента”, заяви проф. Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече