Проф. Витанов със страшна прогноза: Вижда се появата на области на ниво 4

0

Виждате, че пак се очаква появата на области на ниво 4. Първата я виждате вече – Габрово. Това нашиса в социалните мрежи математикът и бивш член на НОЩ в социалните мрежи проф. Николай Витанов.

Той предупреждава  габровци да се пазят, защото разпространението при там е дифузно. По думите му днес областите с дифузно разпространение са 16. Той уточнява, че с дифузно разпространение е и Велико Търново.  

„Дифузното разпространение напредва бавно из страната. Обхватът на заразата също се разширява бавно. Базовото репродуктивно число днес е 1.042. Над 1 е, но стойността не е висока. Натискът над здравната система се очаква да се засили, но постепенно”, пише математикът. Той е направил и изчисление на картата на риска според неговите стойности.

Според тези параметри  София и Пловдив още се държат и не влизат във виолетовата зона. „От няколко дни ви пиша, че наблюдавем поддаване на натиска от страна на вируса и в двете области. По-силно е поддаването в Пловдив. София и тя поддава, но засега по-бавно.

На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост Кърджали си стои в оранжево. Поне на едно място да изкарат малко по-спокойно седмицата”, коментира проф. Витанов.  Той прогнозира ще, че до края на ще има 500 000 регистрирани случая на коронавирусна инфекция у нас.

„За смърността няма да пиша нищо. Това, което писах и казах в началото на сертември, е че до края на септември смъртността ще е висока. Сами можете да определите, доколко е правилна тази прогноза. За октомври както знаете – не смея да пиша за смъртността, нищо няма да пиша за смъртността”, пише още проф. Витанов в профила си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече