Лошото време прекрати освобождаването на заседналия край Камен бряг кораб

0

Дейностите по освобождаване на заседналия край Камен бряг товарен кораб Вера Су са прекратени заради лошото време. Вълните са над един метър и това затруднява прехвърлянето на тоновете азотен тор, намиращи се в трюмовете на плавателния съд.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев лично е провел заседание на функциониращия кризисен щаб.  На срещата са присъствали всички представители на институции, имащи отношение към намиране на решение на проблема. 

„Проблемът е сериозен и показва, че страната ни на практика не разполага с подходяща техника и алгоритъм за действия, които да се приложат за извличане на кораба от мястото на засядане,” заяви на брифинг областният управител на Добрич Васил Карапанчев. „Следи се екологичната обстановка, непрекъснато се наблюдава и се вземат проби от морската вода в района и около кораба. Периодично се проверява и състоянието на дъното на плавателния съд с техника и водолази. Към момента няма теч на гориво и изпускане на товара на кораба в морето. Това, което евентуално ще бъде направено, е логистично да бъдат преместени две четиритонни котви от Варна в Каварна, за да са в близост и при необходимост с тях допълнително да бъде укрепен кораба,” допълни той.

С екипажа на кораба се поддържа непрестанна връзка и при необходимост ще бъде евакуиран. Установени са и се поддържат контакти и със собственика на плавателния съд.

Четиритонните котви няма да спасят кораба, категоричен е Емил Милев, председател на УС на Сдружение „Черноморски изгрев“, обединяващо 53 риболовни кораба по Северното Черноморие. Според него, необходим е голям влекач, с какъвто, за съжаление, България не разполага. Такава техника имат Румъния и Турция. Ако навреме се поиска помощ от съседните държави, може да бъде предотвратена задаващата се екологична катастрофа, твърди Милев.

Според него, в така създалата се ситуация, има и една добра новина. Синоптиците са намалили крайно лошата прогноза за четвъртък – вълнение на морето от порядъка на 4-5 бала, с по-малко лоша, което дава основание да смятаме, че вълните няма да ударят Вера Су в скалите и да го разцепят.

На писмото, което Сдружение „Черноморски изгрев“ изпрати до всички висшестоящи инстанции с предложение за помощ, никой не е отговорил и нито една институция не е пожелала да се възползва от помощта на 53-те риболовни кораба от Дуранкулак до Варна. Въпреки твърденията, че няма изпускане на товара от кораба в морето, разпространените видеа показват, че една част от азотния тор пада във водата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече