Глоби за милиони евро са наложени в Кипър за неспазване на Covid мерките

0

Над 40 000 глоби за неспазване на мерките срещу коронавируса е наложила полицията в Кипър за година и половина – от началото на пандемията досега. 60% от тях обаче не са платени.

Близо 5,3 млн. евро са събрани от граждани и фирми, санкционирани при проверките на полицията за нарушаване на ограниченията срещу разпространението на коронавируса от март миналата година досега.

Сумата е от около 16 000 извънсъдебни споразумения.

Около 60% или над 24 000 от наложените глоби обаче не са платени.

Нарушителите имат един месец да се издължат, преди срещу тях да започнат съдебни процедури.

Огромният брой дела за Covid мерките, предадени вече в съдилищата, затруднява силно работата им, посочват властите в Кипър.

300 евро е санкцията за гражданите за неспазване на разпоредбите на здравното министерство, включително неносене на маска. Всяко нарушение струва на фирмите от 500 евро до 16 000 евро.

Най-високата санкция от 16 000 евро бе наложена миналата седмица на кафене в Никозия, след като при трета полицейска проверка бе установено, че клиентите не се проверяват за наличието на задължителния „безопасен пропуск” /SafePass/.

Засилен контрол се извършва на места, където има по-голямо струпване на хора и по-висок епидемиологичен риск, обясняват от полицията.

Наложените глоби миналата година са били основно за нарушаване от гражданите на режима за движение по време на локдауните и вечерния час.

Най-честата санкция сега е заради липсата на коронавирусния „безопасен пропуск” /SafePass/, който удостоверява ваксинация, преболедуване на вируса и отрицателен 72-часов тест и е задължителен за всички работни места, магазини, заведения за обществено хранене, обществен транспорт и други места на закрито и открито.

Неносенето на маска на закрито и открито също е сред най-многобройните нарушения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече