Правиш си COVID тест у дома, вземаш бонус сертификат за парти

0

4949 са пациентите в болница с доказан коронавирус

Столичната лаборатория примамва клиенти с домашни бързи тестове за COVID-19, след което като бонус веднага издава сертификат за парти. Като бонус, ако лаборантът ще изследва повече от 10 души, таксата за неговото посещение ще отпадне. По този начин, преди някой да отпразнува рождения си ден, има спокойствието, че няма никой няма да се зарази.

„Антигенни тестове за партита с включени сертификати за резултат. При заявка за посещение на събитие с над 10 души, таксата за лаборант на място е безплатна – 35 лв./тест“, гласи офертата в списък от ексклузивни услуги. От лаборатория обясниха, че предложението е ново и е в процес на развитие. Затова и все още не са започнали да правят домашни посещения за партита, но идеята е била да отговорят на търсенето на пазара. Въпреки че при групи над 10 човека отпада таксата, тестването й пак излиза солено. Ако някой ще празнува рожден ден в ресторант на закрито и иска да провери дали гостите му не са болни от коронавирус, той ще заплати сериозна сума. Там ограниченията са до 30 души, или над хилядарка за всички. Проверка на „Монитор“ в други лаборатории показва, че тарифите са сходни. В друга лаборатория антигенният тест също е 35 лв. Тестването за COVID-19 вкъщи пък излиза безплатно при заявка за домашно посещение на услуги на обща стойност над 50 лева. Така само срещу 2 теста няма нужда да се плаща за работата на лаборанта. Ако резултатът обаче ти трябва за парти, ресторант, театър, ще трябва да го направиш в деня на панираното събитие, защото той се получава онлайн от 15 минути до 24 часа след вземането на пробата.

Трета лаборатория предлага безплатно тестване срещу коронавирус. Таксите за тестовете обаче са по-големи. Антигенният тест е 45 лв., PCR-ът – 105 лв., а груповият PCR – 89 лв. на човек при група от повече от двама души. Ако PCR-ът обаче е с направление от НЗОК, лицето все пак трябва да заплати 30 лв. такса посещение. По принцип тестването в домашни условия излиза най-евтино, когато е с тест от аптеката. Те излизат около 15 лв., но не всеки знае как точно се взема пробата. В този случай не получаваш и сертификат за отрицателен резултат.

В петък общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в България стана 489 423. Активните са 41 752, от които 1 835 новодиагностицираните в петък. Общо 4949 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 414 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Излекувани пък са вече 427 321 лица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече