„Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

0

„Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България. Това заяви икономическият и политически анализатор Кузман Илиев по време на обсъждане на „Зелената сделка“, част от политическата академия на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Сандански. Събитието e организирано от българския представител в Европейския парламент от политическата група на ЕКР и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

„Затваряме половината енергиен микс на ТЕЦ-овете и електроцентралите и в същото време не правим алтернатива. Например да развием газова инфраструктура или електролизи, с които да долавяме водород.  В Плана за възстановяване и устойчивост се залага изключително сериозен финансов ресурс за ВЕИ-та, за фотоволтаици, които изобщо не могат да компенсират нуждите на българската икономика. Особено в пиковите моменти и вечерта. Концепцията на „Зелената сделка“ залага изключително много на ВЕИ. Но ако в Северна Европа, където има океани и силни ветрове това може да компенсира енергията от въглищата, при нас не е така, каза Илиев.

Той допълни, че само електромобилите в България трябва да са около 1 млн., за да се говори за подмяна на автопарка, каквато също е заложена в „Зелената сделка“.

 „Зелената сделка“ има заложени по социалистически квоти каква част от енергийния микс трябва да е ВЕИ. Залага се да е 40% след 10 години, като в момента е 20% в Западна Европа. Това е изключително рязко и изкуствено прескачане на стадий в икономиката към този конкретен сектор. Това е част от една доста социалистическа визия за промяна на обществото, допълни анализаторът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече