Стойчо Кацаров: Няма затягане на мерките – в момента те са стимулиращи

0

„Няма затягане на мерките. Мерките, които се прилагат в момента, са стимулиращи!“.

Това посочи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с отпадането на ограничението за ползване на до 50% от капацитета на обекти, чиито персонал и посетители са ваксинирани, преболедували или имат негативен резултат от PCR тест.

„През цялото лято всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се е променило, със заповедта, която издадох вчера, дадох възможност да работят на 100%. Тези, които сега работят на 50%, ако желаят, могат да продължат да работят така. Не са наложени никакви ограничения, точно обратното“, категоричен бе здравният министър.

„Изумен съм от реакциите на някои политици и общественици и моля да се чете преди да се говори“, заяви д-р Кацаров.

Министърът посочи, че противоепидемичните мерки ще се променят, съобразно актуалната епидемична обстановка и Националния план за справяне с пандемията.

Когато мерките са ограничителни, те ще се налагат с отсрочване, а когато са стимулиращи – това ще става веднага, за да могат хората да се възползват от облекченията, какъвто е случаят с влизащата в сила от днес, 20 август, заповед.

В отговор на заплахата за протести здравният министър заяви, че новата заповед на министерството не задължава собствениците на обществени обекти да ваксинират персонала си и да изискват това от клиентите. Това важи само, ако искат да работят на 100 процента от капацитета си.

„Те работят цяло лято на 50 процента. Такъв е режимът в момента. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100 процента. И те казват „Ние ще протестираме“.

Кацаров допълни, че здравните власти правят всичко възможно да отложат по-тежки ограничителни мерки, предвид новата вълна на Covid заразата у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече