Хаджигенов показа в НС кадри за насилието над протестиращи от 2020-а година

0

На заседанието на парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие на миналогодишните антиправителствени протести, бяха показани видеокадри, на които се вижда как полицаи ритат и влачат протестиращи, преди да им поставят белезници. Видеото е без звук и е от камера, разположена на сградата на Министерския съвет. 

Кадрите, на които униформени с надпис “Полиция”, удрят с палки, влачат, ритат и блъскат протестиращи, бяха показани от адвокат Николай Хаджигенов.

„Полицейски служител натиска с коляно гърба, а това вероятно е Евгени Марчев отдолу“.

Сред задържаните има и жена:

„Обърнете внимание, че служителят, които е с гръб, сигурно 10 минути се гаври с Цвети. Тя е със скъсана блуза, в момента е по сутиен, гали я по косата, снимат я с телефоните и така нататък“.

На кадрите се вижда как един от полицаите вдига във въздуха един от протестиращите, който вече е с белезници и го хвърля върху останалите, които също са принудени да лежат в близост до една от колоните почти един върху друг

Хаджигенов съобщи, че от 15 юли миналата година се опитва да получи тези кадри които са били покривани от Националната служба за охрана.

Предишното ръководство на МВР отрича да е било упражнявано полицейско насилие по време на протестите срещу кабинета „Борисов 3“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече