Радев ще настоява парламентът да гласува актуализация на бюджета

0

Президентът Румен Радев ще настоява парламентът да гласува актуализация на бюджета. Основната причина за свикването на Консултативния съвет по национална сигурност е именно актуализацията, каза държавният глава при посещението си в Елхово:

„Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза, без финансова подкрепа, без социална подкрепа за бизнеса, за здравеопазването, за спешната помощ, за медиците на първа линия, за осигуреност с всички необходими медикаменти, няма как да стане Така, че аз очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии в българския парламент. Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата“. 

Все още не е взето окончателно решение кога и на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за сформиране на правителство. . 

„Не искам да говоря за нови избори, преди да сме изчерпали всички възможни опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа и с доверие на българските граждани“, заяви държавният глава.

Според него в рамките на този парламент все още може да бъде излъчено работещо правителство.

„Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос“, коментира Радев.

Президентът също така посочи, че планира да направи нови консултациите с партиите в Народното събрание.

„Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство“, отбеляза Радев.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание.

Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен (президентски и парламентарни избори) е срещу философията на българския конституционен модел.

Държавният глава направи обиколка по суша и въздух на българо-турската граница. Според него са необходими средства, за да се поддържа граничното съоръжение, за да може да бъде ефективно при засилващия се натиск от страна на нелегалните мигрени. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече