Поредни изменения в Кодекса на труда

0

Задават ли се поредни изменения в Кодекса на труда?Още в първите дни от работата на 46-ото Народно събрание бяха внесени два законопроекта с предложения за промени в трудовата конституция. Единият е на „Изправи се БГ! Ние идваме“, който регламентира въвеждането на електронна трудова книжка, а другият е на ГЕРБ за държавна подкрепа за фирмите и работещите при така наречения принудителен престой.

Междувременно от КНСБ настояват за спешни промени в Кодекса на труда, свързани със задаващата се четвърта вълна на пандемията. Става въпрос за детайлното регламентиране на работата от разстояние или така наречената дистанционна работа или хоум офис – когато се прилага принудително, като задължителна форма на труд при извънредни обстоятелства като пандемията.

В Кодекса на труда да се регламентира възможност за договаряне между работодателите и работниците на месечна еднократна сума – така наречената надбавка за домашен офис, с която служителите да покриват разходите за ток, отопление, поддръжка и наем на жилището – това е едно от предложенията на КНСБ.

Ройтерс

„Освен това работното място в дома в такива случаи трябва да не бъде мобилно, а строго фиксирано, обособено“, каза пред БНР Величка Микова, национален секретар на КНСБ. Според нея трябва да има и повече яснота относно нормите, свързани с работното време.

Междувременно от синдиката вече са готови със становища по внесените вече два законопроекта за поправки в Кодекса на труда. Едното предложение е на депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и е за това трудовите книжки да станат електронни. Предложението е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълват данните онлайн. Когато човек започне първата си работа, работодателят трябва да създаде електронната му трудова книжка, а служителят да получи персонален код за достъп.

При постъпване на нова работа, служителят е длъжен да даде достъп на работодателя си до електронната трудова книжка, е идеята на вносителите. Според депутатите хартиената трудова книжка е остаряла и има редица недостатъци. С електронизирането се слага край на нечетливите писания в трудовата книжка, различните начини на попълване, трудното поправяне на техническите грешки и рискът да бъде изгубена или унищожена, пише в мотивите към законопроекта. Въвеждането на електронната трудова книжка вероятно ще получи подкрепата и на работодателите. КНСБ обаче е против тази идея и смята, че сегашните разпоредби, касаещи трудовата книжка, трябва да останат и че приемат за рисково приемането на електронен документ, защото има опасност не всяка от страните в трудовото отношение да бъде коректна.

От КНСБ не са сигурни, че всеки работещ ще може да борави с електронна трудова книжка.


Що се отнася до внесените от ГЕРБ предложения за промени в Кодекса на труда, те по същество представляват идея, лансирана от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България, още миналата година в разгара на пандемията.

„Целта е законодателно регламентиране на държавната подкрепа за фирми и работещи в условията на принудителен престой“, обясни Величка Микова.

За времето на принудителния престой работещите ще могат да получават компенсация от страна на държавата, допълни Микова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече