Ваксинираните, но заразени с Делта варианта, разпространяват вируса

0

Ваксинираните, но заразени с Делта вариант, преболедуват леко инфекцията, но могат да разпространяват вируса. Именно това е причината при влизане у нас да се изисква отрицателен тест. А при над 75 на сто хиляди болни България ще излезе от „зелената зона“. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти, болни от COVID-19. Темата предстои да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като целта е „всичко да е законно, а лекуващите да не се чудят откъде да се дофинансират, посочи още той.

Според Златанов, с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

Целта на проверките, които ще се извършват по курортите за спазването на противоепидемичните мерки, не е за да се „пълни бюджетът“, а за да се създаде ред, добави още той. По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора. В момента страната ни все още е в „зелена зона“ заради ниската заболеваемост, също така разчитаме на заетите в туризма да проявят отговорност, като първата стъпка за това е имунизиране на персонала, добави още Златанов. По думите му не е нужно мерките да са драстични, а да се спазват сегашните на 100%. Ако целият персонал е ваксиниран, бизнесът може да продължи да работи, дори дадена област в страната ни да е навлязла в „червена зона“, обясни той.

Областните управители са запознати с плана за действие и всяка областна управа. Тя, заедно с оперативните щабове по места, самостоятелно ще могат да налагат ограничителни мерки, ако заболеваемостта се повиши, припомни Златанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече