Шефът на Агенцията по горите: Има данни за умишлен палеж в Кюстендилско и Севлиевско

0

Има данни за умишлени палежи в района на Кюстендил и Севлиевско. Получен е и сигнал, свързан със сеч на дърветата след пожара, често те са обгорели съвсем малко, но след натиск върху служители се пише, че цялото насаждение трябва да бъде отсечено. Това коментира директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев във връзка с огнената стихия, обхванала голяма част от горските площи в страната.

„В момента има пожари в Хасково, Благоевградско, Родопите, Кюстендил, в Стара планина също има нови пожари. Част от тях са причинени от светкавици, но това са един-два случая , останалите са от човешка небрежност. Гората се възстановява страшно бавно и все повече ще страда от пожари, трябва да се борим с всяко дърво.“, коментира той.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите посочи още, че след два месеца и половина са изпълнили на почти 90% плана, който са си поставили при встъпването в длъжност.

„Вече имаме официална дигитална карта на всички гори.“,

похвали се той.

Създадено е и приложение за подаване на сигнали от граждани за нарушения в горите, чрез което са подадени вече 50 сигнала – 25 от тях са проверени, също и на терен – незаконенни сечи, сметища, каравани. В Софийско пък е установено, че

предвидените за местните хора дърва за огрев всъщност отиват за една от най-големите фирми за прерабтка на дървесина

в Пазарджишко, заобикаляйки тръжни процедури. 

„Всички сигнали и информация кой е извършил проверките са публични, отговорът и входящият номер на ИАГ също са публични и всеки може да търси отговорност. Така се знае всичко.“, катеричен бе Дунчев, като допълни, че

в момента се прави пълен одит на Държавните ловните стопанства.

Според новия шеф на Агенцията по горите ловните стопанства се управляват задкулисно от видни български олигарси и не всеки има достъп. Освен това, се срещат редица случаи на  злоупотреби и бракониерство.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече