Венеция забранява круизните кораби до историческия си център

0

За да бъде защитено наследството на Венеция, италианското правителство забранява от днес достъпа на круизните кораби до лагуната, предава REUTERS.

Активисти, които бранят околната среда се вдигнаха срещу това да има развлекателни корабчета в центъра на Венеция, които разхождат туристи из културните забележителности. 

Те се притесняват от замърсяването и ерозията в града, който вече е в опасност от покачването на морското равнище. 

Мярката слага край на продължило с години политическо колебание, очевидно поставяйки исканията на жителите и културните органи над тези на пристанищните работници и туристическата индустрия, предаде БТА.

„За нас това е голяма победа“, заяви Томазо Качари, член на активистката организация „Не на големите кораби“ („No Grandi Navi“). „Мнозина ни сравняваха с Давид срещу Голиат“, добави той.

,,Това беше много голям удар, почувствах се ужасно“, споделя Антонио Велека, работник в кооперация за обработка на багаж на круизни кораби във Венеция.

Според въведената забрана кораби над 25 000 тона вече не могат да навлизат в плиткия канал Джудека, който минава покрай площад ,,Сан Марко“, най-известната забележителност на Венеция. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече