Между 3 и 5 млн. лева са необходими за нов покрив на „Бузлуджа“

0

Между 3 и 5 млн.лв. са необходими, за да бъде направен покрив на бузлуджанския монумент, показват експертните заключения, съобщи на финала на международната конференция в Казанлък председателят на УС на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

Стойността на конструкцията, която трябва да обезопаси вътрешността на изоставения преди 3 десетилетия  паметник е в зависимост от материала, който ще бъде използван, при всички случаи това няма да бъде медна ламарина, каквато е била поставена при изграждането през 70-те години на миналия ХХ век.

Дискусията с участие на 30 специалисти от 8 страни е набелязала няколко съвсем конкретни действия за оживяването на стоманобетонния мастодонт, проектиран от арх. Георги Стоилов по поръчка на някогашната БКП. Сред тях е използването му за разнообразни събития от културен характер /наскоро бе лансирана дори идеята за оперен спектакъл от директора на старозагорската трупа Огнян Драганов“, както и панорамни екскурзии от 70-метровата височина на пилона след ремонт на съществуващата асансьорна уредба там.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече