Гръцкият парламент одобри задължителна ваксинация в здравния сектор

0

Гръцкият парламент прие закон за задължително ваксиниране на здравните работници, въпреки протести и недоволство в цялата страна.

Обсъждат се ограничителни мерки за неваксинирани за обществени места и транспорт.

С гласовете на депутатите от управляващата консервативна партия и социалистите парламентът прие с мнозинство закона за задължително ваксиниране на работещите в здравния сектор.

До 1 септември трябва да се ваксинират медици, парамедици, медицински сестри, административни служители, както и всички работещи в звено Бърза помощ.

Законът задължава за имунизация както работещите в държавните, така и в частните медицински заведения. Неваксинираните ще излизат  принудително в неплатен отпуск до края на епидемията.

Глобите за работодатели, които нарушават закона, са от 10 000 до 200 000 евро.

Парламентът дава правомощия на здравния министър при необходимост да разшири сферата на задължителното ваксиниране.

Премиерът Кириакос Мицотакис призова учители и университетски преподаватели да побързат с ваксинацията до началото на учебната година.

Гръцките власти затегнаха контрола за пътуване с фериботи към островите.

В изявление министърът на търговския флот Плакиотакис посочи, че в рамките на седмица около 4500 души не са допуснати да се качат на кораб, защото не притежавали всички необходими здравни сертификати.

Гръцките лекари съобщават,че в страната е активизирана четвърта вълна на Covid-19.Протест срещу ваксинацията в Атина, 21 юли/ЕПА/БГНЕСПротест срещу ваксинацията в Атина, 21 юли/ЕПА/БГНЕС

Предвижда се и възможността за разширяване на кръга от работещи извън здравните, за които се изисква задължителна ваксинация срещу коронавирус, спрямо ситуацията.Атина, 21 юли/ЕПА/БГНЕСАтина, 21 юли/ЕПА/БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече