Китай няма да участва във втората фаза от изследвания за произхода на Covid вируса

0

Институтът по вирусология в китайския град Ухан никога не е разработвал, създавал изкуствено или допускал изтичане на коронавируса.

Това заяви ръководителят на разположената в института Уханска национална лаборатория по биобезопасност Юан Чжимин.

По думите му досега няма доказателства за изкуствения произход на вируса или изтичането му от лабораторията.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че организацията се подготвя за втория етап на проучване на произхода на коронавируса и очаква прозрачност от властите на Китай. Той отбеляза, че първата фаза е изправена пред определени проблеми и нарече един от тях „достъп до данни, особено до данни в началото на пандемията“.

Гебрейесус също не изключи, че разпространението на коронавируса може да е резултат от „извънредна ситуация в лабораторията“.

Същевременно Китай отказа участие във втората фаза от изследвания за произхода на SARS-CoV-2

Планът на Световната здравна организация (СЗО) за втората фаза на изследването на произхода на коронавируса съдържа език, който не зачита науката и Китай няма да го следва, заяви Зенг Исин, заместник-ръководител на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, цитиран от ТАСС.

„Що се отнася до предложението на СЗО за втората фаза на изследването, то съдържа език, който не зачита науката и здравия разум. Няма да следваме такъв план“, каза той.

„Китайските власти подкрепят научните изследвания“, каза още Зенг Исин.

Той също така отбеляза, че Китай „се противопоставя на политизирането на изследването на произхода на коронавируса и смята, че вторият етап трябва да се основава на резултатите от първата фаза“.

По-рано от китайското външно министерство излязоха със съобщение, в което казват, че се надяват, че експертите на СЗО по време на нова фаза на изследване ще обърнат повече внимание на теорията, че коронавирусът е донесен в Ухан заедно със замразена храна и не се е разпространил  в резултат на теч от лаборатория, отбелязва БГНЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече