Добрата зърнена реколта вдига рентите до 60-80 лв. за декар

0

На фона на отличните добиви земеделците се оплакват от натиск върху изкупните цени

Жътвата на пшеница е в разгара си. В Добруджа и голяма част от Северна България заради студената пролет и дъждовете реколтата се движи с около 10 дни закъснение. Добивите обаче са отлични в сравнение с кризисната 2020 г. Заради сушата миналата година в „житницата на България“ реколтата и на трите зърнени кулутри се срина до рекордно ниски нива – за пшеницата средният добив бе едва 180 кг на декар.

Сега в Добруджа от началото на седмицата прибират средно 550-600 кг за декар пшеница, като на места добивът е над 700 кг. В Силистренско първите зажънвания показват от 650 до 850 кг от декар. В Северна и Северозападна България, където жътвата вече приключва, средният добив е 656 кг на декар.

На фона на високите добиви зърнопроизводителите са притеснени за изкупните цени.

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите посочват, че предния месец са се сключили фючърсни сделки на доста добри нива от 400 лв. на тон. След това обаче световният пазар леко е паднал и сега те очакват изкупни цени от 350 лв. за тон (0.35 лв. за кг).

Колегите им от Тракийския съюз на зърнопроизводителите се оплакват, че изкупните цени на пшеницата започват да падат. „Офертите вече са за 0,31-0,32 лв./кг, докато преди месец бяха за 0,38 лв./кг.“, каза пред БНР председателят на съюза Радослав Христов.

В Северозападна България от началото на жътвата пшеницата е поевтиняла със 7-8 стотинки на килограм и към момента продажбите вървят на нива около 0.31-0.35 лв. за кг.

Местните зърнопроизводители са недоволни от натиска на прекупвачите и казват, че цена под 0.31 лв. за килограм няма да може да компенсира разходите им. А тази година разходите за торове и препарати са по-големи – и заради ръста на цените, и заради необходимостта да се пръска срещу болести и вредители от самото начало на жътвената кампания. 

Нарасналите разходи са и причина зърнопроизводителите да са предпазливи за нивата на рентите. Заради унищожената реколта в Добруджа миналата година рентите паднаха до 35 лв. на декар. В най-добрия случай стопаните получиха по 50 лв. на декар.

„Благодарим на всички собственици на земя, които проявиха изключително разбиране към земеделците след критичните добиви през 2020 г. За тази година би трябвало рентите да са между 60-80 лв. на декар“, заяви пред БНР Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. За сравнение предни години в Добруджа рентите за собствениците на голяма част от нивите стигаха до 100 лв. на декар.

„Очакваните високи добиви неминуемо ще се отразят и на рентите, но не бива да се пренебрегват и допълнителните разходи на всеки един земеделец“, коментира Киро Киров, управител на земеделско дружество в Добричко. Той посочва, че цената на основните торове е скочила със 100-150% за последната година. Няколко са обясненията за този ръст – скок на цените на международните пазари, по-скъпи енергийни суровини и по-скъпи въглеродни емисии за заводите-производители.

„Това ще намали плащането на рентите, което бихме искали да дадем. Но пшеницата е само един от трите реколти, които трябва да приберем“, напомня Киров. Той посочи, че някои стопанства са били принудени продават на зелено, за да покрият задължения от миналата тежка година. „Три години ще се необходими, за да се възстановим от кризата през 2020 г.“, посочват зърнопроизводители от Добруджа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече