Костадин Ангелов обвини Стойчо Кацаров, че лъже относно „Пирогов”

0

Бившият здравен министър Костадин Ангелов отправи обвинение в лъжа към настоящия  министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за проведените му изследвания в „Пирогов”. Според него проверките в големите болници целят „обезглавяването им“, а Здравната каса се превръща в инструмент за „поръчкови проверки“. 

„Темата за „Пирогов” се преекспонира. В публичното пространство бяха изговорени много лъжи от министъра на здравеопазването. Той казва, че е бил в „Пирогов” на контролен преглед. Това обаче категорично не отговаря на истината. Първо, контролният преглед се полага до 1 месец след дехоспитализацията на лицето. Той е дехоспитализиран при първото си долежаване на 12 декември миналата година, а твърди, че е бил на контролен преглед след 20 януари“, обясни проф. Ангелов на пресконференция в Бургас.

„Летните месеци, които в този момент ни дават някакъв тип спокойствие, но то ще е временно – не се използват целенасочено от правителството за подготовка на държавата за следващата вълна на COVID-19, а се използват за „обезглавяването” на големи болници в страната, които се справиха успешно с овладяването на коронавируса в България. На първо място слагам „Пирогов”. Директорът проф. Асен Балтов беше премахнат заради доклад на НЗОК, с който са установени злоупотреби в лечебното заведение. Не ми е ясно, като бивш министър на здравеопазването, как собственикът на болницата, която е ЕАД, не изчаква официалната позиция на лечебното заведение и решението на българския съд, за да отсъди накрая по начин, по който се изисква от един министър“, коментира още бившият здравен министър.

По думите му изпълнителният директор на Александровска болница е бил сменен заради доклад, който все още не е показан. „Злоупотреби до момента не бяха открити, но въпреки това началникът е отстранен”, уточни Ангелов.

По думите му ваксинационната кампания у нас изцяло се е провалила. 

„Ваксинацията на практика в България е спряна. В края на месец юли ще бъдат бракувани няколко стотин хиляди ваксини“, поясни проф. Костадин Ангелов.

В пресконференцията участие взе и доскорошният директор на Националният център по заразни и паразитни болести – професор Тодор Кантарджиев. 

„За съжаление нещата вървят натам, че ако се появи вълна през есента, оставаме с немотивирани лекари и „обезглавени” болници”, заяви той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече