Сменяме адреса си в София онлайн

0

Смяната на адреса в София ще става изцяло онлайн. Това съобщи във Фейсбук зам.-кметът по дигитализация на града Генчо Керезов.  

„Подписах договорa за изработване на пилотната платформа за електронни услуги по гражданско състояние на Столична община. Започваме със смяната на адрес, като поетапно ще бъде внедрена в четири района до края на годината“, обяснява Керезов.

Първият е „Студентски“, където честотата на ползване на услугата е най-висока, и ще стартира през септември. „Няма да се налага ходене до гише и придружаване от хазяин (в случай на наем, например). Пилотната фаза няма да измени процеса за администраторите, защото целта е да се тества интеракцията и потребителското преживяване за гражданите. При добри резултати ще вървим към пълна интеграция на работния процес“, обяснява зам.-кметът.

От поста му става ясно, че общината е сключила и рамков договор за предоставяне на отдалечена електронна идентификация, изцяло в съответствие с изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията и изцяло в съответствие с очакванията на модерния потребител – без нужда да се разхождаш до офис на доставчик на електронен подпис (КЕП), гише за издаване на ПИК или друго. „Ползването на КЕП все още не е масово, изваждането му ангажира време и струва между 40 и 80лв за физическо лице. В рамките на пилотната фаза софиянци ще могат да се идентифицират напълно безплатно и само с камерата на мобилния си телефон + приложение на него“, пише още Керезов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече