Проф. Щерев: Ако зад ИТН стоят други сили, може да се случат още по-лоши неща от тези досега

0

„Предложението на Слави Трифонов е направо смешно и няма да стане“, заяви пред БНР проф. Атанас Щерев, бивш депутат от НДСВ, а след това и независим народен представител. Той изказа предположение, че, „ако зад него и партията му ИТН стоят някакви други сили, може би да се случат някои още по-лоши неща от тези досега“:

„Трябва да се възстановява държавността. Ние сме парламентарна република и трябва депутатите да имат достойнството да защитават интересите на хората, които са ги избрали“.

Бившият депутат беше категоричен, че страната се нуждае от Народно събрание, което да може да контролира изпълнителната власт:

„Ако изпълнителната власт не се контролира, става това, което имахме в последните 10 години – нямаме независима съдебна власт, независима прокуратура и еднолично се определят, на заседание на Министерски съвет, държавните дела. ГЕРБ направиха доста позитивни неща, но смачквайки държавността и разделението на властите, се получава лош резултат. Това нещо трябва да се поправи“.

По думите на проф. д-р Щерев предложеният за министър-председател Николай Василев е опитен политик, но припомни, че като отговарящ за здравеопазването Василев е спрял пакета от закони, с които е трябвало да се направи реформа в здравеопазването:

„Тогава той беше под влияние на министър-председателя. Тогава се смяташе, че било опасно и не трябвало, а години по-късно се вижда какви са резултатите от това, че нямаме реформи в здравеопазването. Това беше лошо нещо, дано хората, които са били в политиката, си направят изводите какво трябва да се прави“.

Според него в мандатите на 39-ото и 40-ото Народно събрание, при управлението с участие на НДСВ, хората са се чувствали спокойни и бизнесът е работил добре:

„Когато влязохме в НАТО и ЕС, част от депутатите искахме да излезем от тройната коалиция, защото свършихме работа, тази коалиция дойде, защото нямаше друг начин да се доведе до края тази задача – да влезем в ЕС. Но тогава г-н Сакскобургготски и мнозинството решиха друго“.

Проф. Щерев подчерта, че най-добре за българското здравеопазване и за пациентите ще е служебният здравен министър Стойчо Кацаров да остане на този пост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече