Социолог: Очертава се 7 – партиен парламент

0

„Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е за избирателната активност, тъй като тя се отразява на крайния резултат“, посочи пред БНР Елена Дариева, социолог в агенция „Насока“. Последните социологически проучвания показват минимална разлика между ГЕРБ/СДС и ИТН като евентуален резултат от предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Проучването на агенция „Насока“ направено в периода 23-30 юни, реализирано е със собствени средства и проведено сред 1025 пълнолетни български граждани сочи, че 51 на сто от хората са заявили, че ще гласуват със сигурност на 11 юли.

„Често обаче това не е точно така, защото хората обичат да изтъкват, че ще гласуват при такива социологически изследвания, но след това не става точно така. Веднага обаче искам да кажа, че очаквам избирателната активност да бъде по-ниска от тази, която регистрирахме на 4 април. Тогава тя беше 50,61 на сто или малко над три милиона и 300 хиляди българи. В момента данните сочат за по-ниска избирателна активност от тази на редовните избори – да стигне до 48 на сто, което означава под три милиона и 200 хиляди български граждани да дадат своя глас.

От това биха спечелили партиите с твърди ядра, от по-високата избирателна актитвност печелят новите партии и тези, които разчитат на протестния вот“, поясни в „Преди всички“ Елена Дариева от агенция „Насока“.

По думите не се очаква голяма разлика между първите две формации, по-скоро тази разлика е минимална.

„Най-мобилизираните към настоящия момент да гласуват са електоратите на ГЕРБ и ДПС. Данните сочат, че 92 на сто от хората, които подкрепят ГЕРБ/СДС твърдят, че със сигурност ще гласуват. При тях можем да говорим за втърдяване на електората. По наши данни към момента 80,5 на сто от гласувалите за ГЕРБ/СДС на миналите избори на 4 април, ще повторят вота си и сега в неделя.

„Има такъв народ“ може да разчита на 78 на сто от гласувалите за тях на 4 април, но при тях има интересна тенденция. Тя засяга избирателите на всички т.нар. „партии на протеста“ – при тях се наблюдава една мобилност, което се изразява в преливане на вот и формацията на Слави Трифонов е основният печелевиш от тези процеси, които ние изследваме“, съобщи още Елена Дариева.

Тя изясни също, че данните сочат, че ДПС и Демократична България са също на много минимално отстояние една от друга.

„11,3 на сто твърдят, че ще гласуват за ДБ, защото са повлияни от кампанията, която води тази партия, което пък показва, че служебното правителство води много добра политика в момента срещу „купуването на гласове“. А това е тема, която вълнува силно избирателите на Демократична България“, разясни още Дариева.

Според нея нито една политическа сила няма да има парламентарно мнозинство. Първите политически сили ще са ГЕРБ/СДС, ИТН и БСП – те ще вземат около 60 на сто от действителните гласове.

„Очертава се 7 – партиен парламент, според нашето проучване“, каза още социологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече