Свърши се с кошмара ТЕЛК

0

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, съобщиха от правителствения пресцентър.

Промяната касае оценката на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти. Целта е да се постигне по-голяма прецизност на критериите, по които се извършва оценката на уврежданията, предвид различните стадии и етапи на заболяването.

В част от случаите процентите нетрудоспособност се актуализират, предвид достиженията на медицинската наука и практика. Отчитат се и съвременните възможности за терапевтично повлияване на уврежданията.

При доказани генетични аномалии се премахва обвързаността между възрастта и оценката на степента на увреждане, тъй като възрастта няма отношение към функционалния дефицит.

Промяната цели още болничният лист за карантина да се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имало лицето преди карантината. 

 В мотивите към проекта от МЗ подчертават, че промените ще улеснят гражданите, защото няма да се налага да посещават различни органи на медицинската експертиза в условията на карантина. 

Промените целят целят окомплектоването на ТЕЛК и НЕЛК комисиите, ангажирани с приемането или отхвърлянето на професионален характер на заболяването.

Взаимозаменяемостта между специалистите по професионални болести и тези по трудова медицина ще гарантира кадровата осигуреност на ТЕЛК и НЕЛК и оптималното протичане на медицинската експертиза по отношение на професионалните болести, пишат от МС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече