Словения: България, Румъния и Хърватия неоснователно са извън Шенген

0

Словения смята, че България, Румъния и Хърватия са държани неоснователно дълго време в чакалнята за приемане в Шенгенската зона без граничен контрол. Това подчерта словенският премиер Янез Янша пред Европейския парламент, където представи приоритетите на започналото шестмесечно словенско председателство на Съвета на ЕС. 

Евродепутатите ще призоват за пореден път Съвета на ЕС да приеме незабавно България и Румъния в Шенген. Дебатите по въпроса са предвидени в пленарна зала в Страсбург тази вечер, а вотът на документ в тази насока се очаква утре.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли, заяви, че напълно подкрепя пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

„Особено сме заинтересовани тези страни да влязат в системата, защото те са съседи и така ще направим товара ни малко по-лек, както и много по-лесен живота за хората, които живеят около тези граници, а те ще станат наистина европейски“, подчерта министър Хойс.

Призив в тази насока многократно е отправяла и Европейската комисия.

Министър Хойс допълни, че иска да постави въпроса в Съвета, където все още има съпротива, но ще го направи, когато бъде постигнат пълен консенсус по въпроса. От средата на миналия месец България и Румъния получиха само частичен достъп до Шенгенската информационна система.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече