Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

0

Пластмасовите продукти за еднократна употреба вече са забранени в ЕС. В това число се включват еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони.

Целта на влизащата в сила европейска директива е да се намали замърсяването с пластмаса. 86% от отпадъците по плажовете в ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като частици от тях се откриват и в морските обитатели.

В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба, която се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември, поясняват от Министерството на околната среда.

,,Имат нагласата с изискванията на наредбата, бъдеща наредба, която ще въведе тези параметри, заложени в директивата, да влезе в сила от нейното публикуване, а спиране, пускането на пазара да влезе от същата дата на излизането на наредбата, като намиращите се продукти в търговската мрежа да бъдат използвани до тяхното изчерпване“, заяви Илиана Павлова, директор на Център ,,Чиста индустрия“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече