Как се гласува с машина на парламентарните избори на 11 юли (ВИДЕО)

0

На предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 273 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели – над 425, ще има в 1115 секции у нас и в 148 – зад граница, обяви Централната избирателна комисия.

В предаването „Делници“ на Телевизия Евроком говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че отнема най-много между минута и минута и половина за избиратели, които за първи път се докосват до устройствата, за да упражнят правото си на глас.

За да гласува, избирателят ще трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат. Не е разрешено да се поставя стрелка върху нея за ориентация на гласуващите и не може да се дезинфекцира с друго освен етилов спирт.

Електронната бюлетина ще е от две страници – на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората – от 14 до 23 плюс опцията „Не подкрепям никого“, които са от лявата страна. Втората страница се отваря с натискане върху полето „Следващ“. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция.

Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне „Преглед“, да види изписан избора си и да продължи с „Гласуване“ или „Промени избора“. След като гласува, трябва да извади картата от машината, която разпечатва разписка с вота, която се пуска в непрозрачна кутия.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.

Машините са програмирани да започнат да работят от 7.00 и да продължат до час след края на изборния ден – до 21.00 часа, ако е необходимо той да бъде удължен. При проблем с една от машините в секциите с две ще може да продължи да се гласува с втората, а в останалите – се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

От Централната избирателна комисия обясниха, че допълнителните 1673 машини са пристигнали и са на склад при останалите по договора със „Сиела Норма“, с които се гласуваше на 4 април, но още не са платени. Договорът позволявал плащане до 360 дни след обявяването на резултатите тогава. Машините за гласуване в чужбина – 421 устройства, са изпратени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече