Няма гаранции, че машинният вот може да бъде напълно защитен

0

„Нямаме достатъчно гаранции, че машинният вот може да бъде напълно защитен. Основният проблем е, че българската държава няма капацитета да контролира целия процес, българската администрация няма контрол върху изборния процес – върху софтуера и хардуера на машините“. Това коментира пред БНР политологът и изборен експерт Даниел Стефанов

По думите му въвеждането на машинното гласуване има един основен проблем в света – увеличава недоверието в изборния процес.

„В България никога не е имало одитиране на машините, защото това означава проверка на целия процес по инсталиране на софтуера, доставка на машините в секционните комисии и проверка на място – това никога не е правено и сега няма да бъде направено. Разчитаме на няколко технологични доказателства, подадени от фирмата доставчик, че машините не могат да бъдат манипулирани, това е по-скоро надежда, че изборът няма да бъде манипулиран“, каза той.

Политологът изрази очакване изборите на 11 юли да бъдат честни, открити и сравнително добре организирани.

Стефанов смята, че след парламентарните избори трябва да бъде постигнат политически и обществен консенсус за промяна в Изборния кодекс, в който да бъде записано, че всяка съществена промяна започва да действа от по-следващите избори, за да се прекрати изкушението на политическите партии да променят правилата на играта в движение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече