Омбудсманът: Скокът в цената на топлоенергията не е обоснован

0

Скокът  в цената на топлоенергията не е обоснован. Това коментира пред БТВ омбудсманът Диана Ковачева. Според нея експертите защитават интересите на дружествата, а не на потребителите.

„От няколко дни експерти обикалят студиата и защитава интересите на бизнеса, а няма кой да защити потребителите. Имаме неадекватно законодателство в България, което определя топлинната енергия. Цената на топлинната енергия се променя веднъж годишно. КЕВР ще направи прогноза. Видя се през последната година, че КЕВР не може да направи тази прогноза правилно. Не мога да се съглася с твърдението на КЕВР, че нещата ще се оправят през 2027 година. Имам новина за КЕВР – няма да се оправят нещата и през 2027 година, защото емисиите се купуват наведнъж от топлофикациите“, обясни Диана Ковачева.

Според нея е неадекватно законодателството в България за начина по който се определя цената на топлинната енергия. По думите й  увеличението на цените на парното е немотивирано: „Не е редно да бъдат товарени хората в момента като се позоваваме на световните пазари при положение, че нашето законодателство не е в ред“.

Ковачева съобщи, че е получила много жалби покрай спирането на електроподаването по време на бурите. Много хора са се оплакали, че уредите им са изгорели в следствие на това: „Каква е връзката между електроподаването и качеството?“, попита тя.

Омбудсманът е категоричен, че дигностицираните с COVID-19 s антигенен тест трябва да се ползват със същите облекчения както и тези с PCR тест. Според нея е е дискриминационно разграничението за хората в това отношение: „Смятам, че следва въпросът да бъде отнесен към Съда на ЕС и да бъде решен в полза на гражданите“, заяви още Ковачева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече