ИЗМАМА: Точат ни личните данни чрез ваучери за храна

0

Измамна схема в социалните мрежи точи личните данни на хората чрез фалшиви ваучери за храна, съобщи „Марица“.

Далаверата вече набирала скорост, като вече има опарени пловдивчани и пазарджиклии, твърди още изданието.
Измамниците използвали името на известна българска търговска верига, като създали фалшива страница в социалните мрежи, която е почти копие на оригиналната. Целият снимков материал е откраднат, а информацията съдържа линкове, които водят към съмнителни сайтове. 

Схемата е проста и не изисква подбор на жертви. На максимален брой потребители се изпраща съобщение, което е изключително тържествено и гласи, че конкретният човек е избран в томбола и печели награда – ваучер в размер на 200 лв. за пазаруване във веригата. За да получи обаче наградата, „късметлията“ трябва да изпрати снимки на личната си карта от двете страни, уж за да се удостовери самоличността. След като тази проста стъпка бъде направена, следва голямата изненада. Комуникацията секва, а от ваучер няма и следа. Чак тогава „победителите“ започват да се съмняват и в крайна сметка осъзнават, че са попаднали в капан.
Потребители, които са се досетили навреме, че ги мамят, са подали сигнали до търговската верига. Тя вече излезе с официално предупреждение на официалната си страница във фейсбук.

„И на мен ми изпратиха в месинджър, че печеля ваучер от 200 лв. Аз помислих, че е наистина и изпратих данните си. Ако може някой да ми каже какво да направя?“, е написала попадналата в капана. 
„На мен ми изпратиха, че печеля ваучер на стойност 200лв. и да им преснимам личната карта. Аз им казах, че това е незаконно.Но ще има хора, които ще се излъжат за съжаление. Изпратиха ми пример – преснимана лична карта на жена“, споделя жена, получила въпросното измамно съобщение, но удържала на атаката. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече