Правителството обмисля преизчисляване на пенсиите

0

Преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход може да предложи служебния кабинет. В момента се обсъжда дали то може да бъде направено в рамките на актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в следващия парламент, обясни служебният финансов министър Асен Василев.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова обясни, че в момента експертите от НОИ правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход.

Весела Караиванова-Начева

Весела Караиванова-Начева

 Пенсията вече замества над 45% дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50 процента. Тя припомни, че през 2017 г. средната пенсия е била 345 лева, а през 2021 г. средната пенсия е вече 488,97 лв., съобщи БТА.

Според икономическия съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова сивата икономика и недекларираната заетост са едни от основните предпоставки да не се преизчисляват пенсиите. Тя смята, че това е една от причините за увеличаване на трансфера към фондовете на НОИ от страна на държавния бюджет. „От 2000 до 2008-2009 г. процентът на осигурителната вноска за пенсия се редуцира двойно – от 32 на 16, след това има леко увеличение, тъй като дори и тежките неолиберали, които се опитват да пожалят работодателите, виждат че повече няма откъде да се изплаща пари за пенсии“, заяви Ваня Григорова.

ВАНЯ ГРИГОРОВА

Министърът на финансите призова да не се навлиза в опити за боравене с тежки идеологеми, а Григорова посочи, че говори с факти.
Тя подчерта, че и откъсването на част от осигурителната вноска, която отива към частните фондове, също повлиява на процеса на увеличаване на трансфера.

Според нея, ако се прави опит да се стабилизират публичните финанси, трябва да се помисли как всички тези дефекти в осигурителната система, причинени включително и от нежелание за изсветляване на икономиката, могат да бъдат минимизирани. В противен случай непрекъснато ще си обясняваме защо няма как да преизчислят пенсиите, допълни тя и призова за реална политическа воля за подсилване на публичните финанси. 

Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г. То обаче няма да доведе до ръст за всички пенсионери

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече