Румен Овчаров е осъден и на втора инстанция

0

Апелативният съд му е определил две години условно, но е отхвърлил всички граждански искове, един от които беше за 16,5 млн.лв

И втората инстанция постанови условна присъда от две години затвор за бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“, съобщава Лекс.

Макар постановеното наказание да е същото, Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е отменил присъдата на първата инстанция и чел нова, като се очаква причините за това да станат ясни от мотивите. Тя е подписана с особено мнение от един член на състава.

АСНС признава Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“. Според първата инстанция бившият министър в правителството на тройната коалиция като принципал на „Мини Бобов дол“ не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. И с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. Евтимов също е признат за виновен и е осъден на две години затвор условно с четири години изпитателен срок.

Спецсъдът постанови Овчаров да плати на държавата 16,5 млн. лв. – на колкото оцени щетите от престъплението. АСНС обаче определи щетите на 2,6 млн. лв. и освен това отхвърли всички граждански искове – не само срещу Румен Овчаров, но и срещу Евтимов.

След като беше осъден от спецсъда Овчаров определи присъдата си като абсурдна и поръчкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече