Летуващите няма да могат да гласуват на морето без настоящ адрес

0

Почиващите по морето няма да могат да гласуват на вота на 11 юли, освен ако нямат постоянен или настоящ адрес там. Това стана ясно на заседанието на ЦИК, като по-късно от комисията ще излязат с нарочно съобщение по казуса, като темата ще бъде коментирана и брифинга на ЦИК по-късно днес.

Според Изборния кодекс, за да бъде вписан избирателят в списъка, той трябва да има постоянен адрес или настоящ, като за да пусне вот на последния, трябва да е подал заявление до дадената община 14 дни преди изброите. В случая крайният срок да дадем заявка, че искаме да гласуваме по настоящ адрес, изтича на 26 юни.

Преди повече от месец обаче ЦИК повдигнат темата за правото на летуващите да могат да гласуват на мястото си на временен подслон – хотел, общежитие или друго. Оказва се, че според закона за гражданска регистрация има възможност всеки гражданин да заяви временен настоящ адрес. Редът за прилагането му обаче  е в компетенциите на ГРАО и местните власти. Такъв ред досега общините явно не са създали, стана ясно на заседанието на ЦИК.

Преди няколко седмици регионалният министър изпрати писмо до местните власти да определят адрес, където летуващите да се регистрират по настоящ адрес, а на базата на него да подадат нови заявления, че искат да гласуват в дадената община. В изказването си пред медиите министър Комитова дори поясни, че този адрес може да бъде дори трафопост. Колко от общините са направили това обаче не е ясно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече