Вадили час черната кутия на падналия МиГ-29

0

Един час е продължила цялата операция по изваждането на черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29, като дистанционно управляем подводен апарат е отделил устройството от останките на самолета чрез специален манипулатор. Това стана ясно от брифинг на военноморските сили след прибирането на минния ловец „Цибър“, който беше ангажиран в акцията.

Командирът на минен ловец „Цибър“ капитан Мирослав Добрев даде подробности за това как точно е протекло намирането и изваждането на кутията.

„През нощта извършихме преход до района на падналия самолет МиГ-29, където бяха открити неговите останки. Извършихме подготовка и повторно обследване на района“, каза той.

По думите му в 7 и 45 ч. била завършена подготовката и района бил обследван със сонар. В 10 и 20 ч. черната кутия била открита. Към 10 и 40 часа черната кутия била на борда на „Цибър“. Добрев подчерта, че кутията била намерена на дълбочина 70 метра. Той добави, че на външен вид кутията изглеждала цяла. Тя била намерена с други части от самолета, не е била самостоятелно.

Иван Чернаев, главен инженер от фирмата „Хидро ремонт“, която помогна в търсенето на кутията, пък уточни, че останките били намерени чрез сонара на „Цибър“. Кутията била извадена със специално подготвен манипулатор. Не е било трудно изваждането, операцията по изваждането продължила около час. „Преди района бе обследван на части, той е прекалено голям, развали се и времето и не бяхме стигнали до него“, каза Чернаев

По думите му на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов мисията е протекла паралелно с добрата работа на всички участници- ВМС и фирмата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече