Заев очаква посещението му в София да даде нов тласък и на работата на историческата комисия

0

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешното му посещение в София ще даде нов тласък и на работата на смесената историческа комисия, създадена по Договора за добросъседство. Зоран Заев разговаря със служебния премиер Стефан Янев, на когото е представил конкретни предложения за подобряване на диалога между двете държави. Янев коментира срещата на Зоран Заев тази сутрин с бившия премиер и лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов, който каза, че служебното правителство има всички правомощия да даде зелена светлина за начало на преговори със Скопие още на 22 юни:“От български политически лидери да получавам въпроси дали мога, или не мога да направя нещо, контравъпросът е, те защо не са го направили досега“.Самият Заев нарече срещите си с политически лидери у нас – дипломатическа куртоазия. „Тепърва следват разговорите. Република България има правителство, има президент. Това са институциите, които носят отговорност. Но куртоазията с политическите лидери е дипломатическа куртоазия, която искаме да покажем на приятелска България – и я показахме“, каза македонският премиер.
Зоран Заев има среща и с президента Румен Радев. Македонската делегация остава в София и тази вечер, когато разговорите ще продължат в неформална обстановка.Задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са основните теми на разговорите.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет“.

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега, да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“.

Рано тази сутрин Зоран Заев се срещна с бившият премиер Бойко Борисов. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. „Позитано“ 20.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече