Довършването на АЕЦ „Белене“ ще струва от 8 до 9,5 млрд. евро

0

Между 8 милиарда и 9,5 милиарда евро ще са необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, сочат изчисления на строителното обединение „Булатом“.  До момента по проекта са похарчени около 1,5 милиарда евро. 

От „Булатом“ изчисляват, че тази инвестиция ще бъде изплатена около 15 години след въвеждане в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да е по-ниска от цените на борсата.   

Според сметките на „Булатом“, ако двата блока в АЕЦ „Белене“ бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 милиона мегаватчаса електроенергия. Токът от централата ще трябва да струва най-малко 60 евро за мегаватчас, за да може годишният финансов приток към АЕЦ „Белене“ да бъде около 960 милиона евро и инвестицията да се изплати за 14-15 години. 

В момента борсовата цена на електроенергията е 55 евро за мегаватчас, а през 2028 г. – 2029 г. се очаква тази цена да бъде над 60 евро за мегаватчас. Това означава, че централата спокойно ще може да работи на борсовия пазар, посочват от „Булатом“. 

Според тях проектът АЕЦ „Белене“ е икономически целесъобразен, тъй като блоковете могат да работят още поне 45 години след изплащането на инвестицията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече