Навършват се 6 месеца от поставянето за първи път на ваксина срещу коронавирус

0

Днес се навършват 6 месеца от поставянето на първата ваксина в света срещу Ковид-19. С нея беше имунизирана 90-годишна британка, а във Великобритания със завършен ваксинационен цикъл вече са над 28 милиона души. 

На 8 декември информационните агенции разпространиха новината, че 90-годишната Маргарет Кийнан е станала първият човек, инжектиран с ваксината на „Пфайзер“, която бе първата одобрена за използване във Великобритания. Това стана в болница в Ковънтри. Оттогава около 40,5 милиона британци получиха първа доза, а почти 28 милиона са напълно ваксинирани и с двете дози. 

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че ходът на масовото ваксиниране е забележителен и че 76% от пълнолетното население са с първа доза, а 52% и с втора. Той обяви в Камарата на общините, че тази седмица започва предлагане на ваксина на хората под 30 години, което приближава все повече страната до поставената цел до края на юли да бъдат ваксинирани всички пълнолетни британци. От днес всички на възраст от 25 до 29 години ще получат покани за ваксиниране. 

По въпроса дали в Англия на 21 юни ще бъде вдигнат напълно локдауна Мат Ханкок отново отговори уклончиво. Той каза, че е още рано да бъде взето окончателно решение. „Ще направим пълна оценка на наличните данни и ще обявим решението след седмица на 14 юни“, заяви министърът на здравепозването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече