Кипърските власти незаконно са издали хиляди паспорти

0

Правителството на Кипър е издало в нарушение на закона хиляди паспорти по схемата „гражданство срещу инвестиции”, установи независима анкетна комисия, създадена специално да разследва спорната програма. Окончателният доклад след 9-месечната ѝ работа бе връчен в понеделник на главния прокурор на страната Георгиос Савидис.
53% от решенията на правителството за гражданство на чужденци от трети страни срещу инвестиция от 2,5 млн. евро са незаконни. Те се отнасят за членове на семейството на кандидатите или мениджъри на компании, за които е нямало приет закон. Една трета от останалите 47% не отговарят на всички законови критерии.
Това се казва в представения в понеделник доклад на анкетната комисия, оглавявана от бивш председател на Върховния съд на Кипър. Документът съдържа 780 страници и над 5000 страници приложения.
Разследването обхваща целия период на прилагане на схемата за натурализация на богати чужденци от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени 6779 „златни паспорти”.
Инвестиционната програма е действала с пропуски и недостатъци, почти без регулаторна рамка, при липсващи предпазни клапани, без адекватен контрол, констатира комисията.
Тя препоръча на властите да разгледат отнемането на гражданството в 85 случая, в които получателите на кипърски паспорт са заподозрени в криминални или други престъпления, за да си го осигурят.
Заключенията на комисията идентифицират също така политическа, наказателна и дисциплинарна отговорност за нарушенията.
Главният прокурор Георгиос Савидис и правителството заявиха, че докладът ще бъде задълбочено проучен и ще бъдат предприети необходимите действия.
Програмата бе прекратена от правителството от 1 ноември миналата година след международен скандал, който доведе и до оставка на председателя на парламента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече