Тръмп е подслушвал американски журналисти?

0

По време на управлението на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Министерството на правосъдието тайно е получавало достъп до данните от телефонните разговори и имейлите на четирима журналисти от „The New York Times“, се съобщава на уебсайта на изданието.

Според изданието журналистите са получили уведомление от Министерството на правосъдието, че информацията им е била предадена на бившата администрация на Вашингтон. Според ведомството, става въпрос за данните от телефонни разговори и имейли на служители на вестника за периода от 14-ти януари до 30-ти април 2017 г. Администрацията на Тръмп е поискала тази информация миналата година.

Главният редактор на вестника Дин Бейк отбеляза, че „изземването на тези телефонни разговори на журналисти коренно подкопава принципа на свобода на печата“.

„Това заплашва, че източниците, които ни предоставят необходимата информация за работата на правителството, ще изберат да мълчат“, подчертава той.

Според вестника журналистите, чиито данни са изискани от Министерството на правосъдието, са авторите на статията за бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Статията от 22 април 2017 г. се позовава на „политически мотивирани“ разследвания от ФБР под ръководството на Коми.

В началото на май стана известно, че Министерството на правосъдието на САЩ при Тръмп получавало данни за телефонни обаждания от 15-ти април до 31-ви юли 2017 г. от трима журналисти от „The Washington Post“, които пишат статии за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

В края на май стана известно, че подобни действия са извършени от администрацията на Тръмп срещу журналиста на телевизионната компания СNN. В намесата в американския изборен процес през 2016 г. американските разузнавателни служби обвиняват Русия.

В продължение на почти две години бившият шеф на ФБР Робърт Мюлер разследва тези предполагаеми опити за влияние.

На 18 април 2019 г. Министерството на правосъдието на САЩ публикува окончателния си доклад, в който специалният прокурор призна, че не е идентифицирал тайно споразумение на Тръмп, който спечели изборите, с Русия.

Тръмп многократно отрича съмненията за някакви незаконни контакти с руски служители по време на президентската кампания, Москва също така нарече изводите за опити за влияние върху хода на изборите в САЩ неоснователни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече