Доц. Кунчев: Пълно безхаберие е да не се ваксинираш

0

„Хората, които не се ваксинират без да имат медицински причини за това, постъпват безотговорно. Необходима е национална кампания за имунизацията. В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, да я извадим от дъното на класацията, защото темпът е бавен.“ Това коментира във вторник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред бТВ.

Ситуацията със заболеваемостта в страната е подобна на тази към 1 юни м. г., с ниски стойности, „въпросът е да не стане като наесен“. Не е имало груб политически натиск към Националния оперативен щаб. Оценка на свършеното в управлението на пандемията е добре да има, защото „идеята е да се учим от грешките си“, добави специалистът.

През последните дни заболеваемостта е паднала под 60 на 100 хил. души, посочи д-р Кунчев. Той добави, че „ако задържим 14-дневната заболеваемост под 60 на 100 хил., няма да има основания никоя държава да има претенции за българските граждани, които пътуват“ „Това е в групата на най-ниската заболеваемост, дана да остане така“, добави той.

„Горе-долу сме в ситуацията, при която бяхме и миналата година. Аз си спомням, че точно за 1 юни, на Деня на детето, имахме и м. г. много ниска заболеваемост. Въпросът е да не стане като наесен“, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Той добави, че и сега има някои обезпокоителни данни, не в Европа, а в света.

„Това, което се случи в Индия, е изключително сериозно. Аз дори нося една таблица от ситуационния център на НАТО, там сравняват последната и най-последната вълна, предизвикана от индийския вариант, тя е в пъти по-голяма. Последната информация от Виетнам е, че той е успял да обмени генетичен материал и с британския вариант. И сега във  Виетнам, която беше една от страните, които досега най-малко пострадаха от коноронавируса, случаите започнаха да растат. Това в момента е далече от България, но ще го мислим вероятно есента“, отбеляза Кунчев. Основният причинител в България беше и остава британският вариант, което беше очаквано.

„Сега цялото ни внимание е насечено към индийския вариант, Засега Великобритания е страната, която най-много ни притеснява, тъй като по ясни причини контактите ѝ с Индия са изключително интензивни, във Великобритания има вече доказани над 5000 случаи“, добави той.

Той коментира и мерките, които съществуват в момента в страната. Според него рискът от връщането изцяло на учениците на училище не е голям. От 31 май учат вече всички класове без ограничения. 

На въпрос дали се мисли за премахването на маските на закрито Кунчев обясни, че към момента няма страна в Европа, която да е предприела подобно действие.

„Рано е за това. А и кой знае какви ограничителни мерки в България сега няма“, посочи той. – „За мен затварянето на областните градове, паркове, Витоша беше излишна мярка“
Кунчев коментира и темата за възложената от служебния здравен министър оценка и анализ на управлението на COVID кризата, вкл. и на решенията и действията и на Няционалния оперативен щаб, чийто член беше и главният държавен здравен инспектор. Той огбеляза, че смята крайните мерки като затварянето на Витоша, парковете и КПП-тата за областните градове като прекалени.

За мерките, предлагани от НОЩ, той обясни:

„Ако не сме ги мислели, нямало е да ги предлагаме. Това, което сме предлагали, е било съобразено със ситуацията. Имаше и по-малък опит по това време, много неща не бяха ясни. Няма начин човек да не допуска грешки, когато натоварването беше огромно. В началото имаше залитане по прекалено тежки мерки. За мен затварянето на областните градове беше излишна мярка, както и невъзможността на хората да ходят в парковете, Витоша, това не допринесе с нищо особено“.
Обратно с продължаването на пандемията се засилвал натискът за облекването на икономически мерки, каза още Кунчев.

„Всичко е толкова ясно и открито, Бяхме всеки ден пред медиите, виждаше всеки какво се прави. Не ме притеснява нищо. Въпросът е тези оценки да се правят от специалисти, Идеята е да се учим от грешките си“, каза той за готвената ревизия на НОЩ.

Той обясни, че решенията са били вземани и политически, и експертно – „тук е микс, ако някой твърди друго, значи не е наясно как действа една държава“.

След което даде за пример как ваксинационният експертен съвет на Германия е препоръчал да се изчака с разрешаването на ваксинацията на децата над 12 г., а правителството на страната е решило да го направи.

„Това го има винаги. Друг е въпросът да няма груб натиск и погазване на чисто медицинските правила. Имало е такива опити, от гледна точка на това, че всеки гони неговите цели. Но в края на краищата  каквото препоръчваха експертите в голямата си част беше вземано предвид“, твърди Кунчев.

„Дейността беше толкова прозрачна, това подаване на информация, даже в определени периоди аз смятах, че в такава степен е излишно. Важно е да има информация, но има хора, които са по-чувствителни  и това им влияе, включително и психически“, добави той.

За много увеличената смъртност по време на пандемията, която здравният министър д-р Кацаров определи като „ужасяваща“, Кунчев коментира: „Това е големият въпрос и аз напълно разбирам желанието му да има яснота“.

Главният държавен здравен инспектор добави, че той има своите обяснения – „населението в Бългярия е силно застаряло и здравният статус на това население е доста лош“.

„Ако сравните смъртността и заболеваемостта и по други болести, ще видите, че пак сме на първи места. Вниманието трябва да е насочено към профилактичните програми, те наистина да работят“, смята д-р Кунчев.

На въпрос и дали правилно са били определени фазите в Националния ваксинационен план, който определи имунизирането на най-уязвимите групи – възрастното население и хронично болните, да става едва в четвърта фаза, той обясни, че са започнали с най-рисковите групи, даде да се разбере, че е смятал, че основно ваксинацията трябва да бъде поверена на личните лекари.

„Започва се с най-рисковите групи, които трябва да работят в интерес на всички и които да не заразяват други хора в резултат на работата си. Няма страна в Европа, която да не започна с медицинските работници. Оттам нататък при нас разминаването се получи от това, че имаше паралелна дейност и на общопрактикуващите лекари, и електронна платформа, и зелени коридори. Ако се работеше само с общопрактикуващите лекари, те много добре си познават пациентската листа, кой е рисков, на какви години, какви хронични заболявания има и и да насочват“, каза той.

Кунчев отново подчерта колко важна е ваксинацията. Той обясни, че по официални данни около 420 хил. души са се срещали с вируса, Дори и да ги удвоим, утроим, да сложил и 1,300 имунизирани (с първа доза – бел. ред.), пак не става такова количество хора, при което да се гарантира, че няма да има нова вълна, подчерта главният държавен здравен инспектор.

 „Затова и трябва да продължи ваксинационният процес“, наблегна той.

„В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, който да я извади от дъното на класацията, защото темпът е бавен“, смята Кунчев.
Той определи като безотговорно поведението на хората, които без здравословни причини, отказват да се имунизират.

„Хората се страхуват, колебаят се, слушат глупости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега и имаш четири вида ваксини, и не се ваксинираш – това е тотална безотговорност.“

Кунчев обясни, че няколко пъти е предлагал на предишното правителство, а и отново и на сегашното, да се прави национална кампания за ваксинацията, както той обясни „професионална, с пари, не става дума за художествена самодейност“. 

По думите му е нужна широкомащабна информационна кампания с голям диапазон на участниците, ангажираш хора с тежест – от политиката до фолкпевците. „Кой когото харесва, трябва да чуе от него колко е важно да се имунизираш“, коментира Кунчев.

„Насищането в България с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да отидете, и да имате такъв избор. Няма друга такава. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират“, каза Кунчев.

„Не сме водели такива разговори. Не ми е искана оставката от Стойчо Кацаров. Има обида при хората, Засега съм част от екипа“, каза Ангел Кунчев по повод спекулации, че служебният здравен министър е поискал да го освободи.

„Има една обида при хората, които работиха толкова много. Има РЗИ-та, в които хората имат 2000 часа извънреден труд за миналата година. Това не може да се компенсира“, добави той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече