Божков напуска Дубай, отива в Румъния

0

Васил Божков напуска Дубай, съобщава Narod.bg, позовавайки се на свои източници. Според изданието мултимилионерът  ще се мести само на 75 километра от България.

Според информаторът на Narod.bg бизнесменът с 19 обвинения ще се премести в столицата на съседна Румъния – Букурещ. Оттам до Русе са само 75 км. Мотивът му да избере Румъния бил, че европейските заповеди за арест от нашата прокуратура вече са невалидни.

В началото на март дойде  новината, че издадените от българска прокуратура европейски заповеди за арест (ЕЗА) на Васил Божков няма да се изпълняват от другите държави от ЕС, каквато е Румъния.

Това е накратко ефектът от решението на Съда на ЕС (СЕС), където в прав текст се казва, че българското право за издаване на ЕЗА не отговаря на стандартите на европейското право, защото не предвижда предварителен съдебен контрол върху самата Европейска заповед за арест, както и върху акта за задържане, на който тя се основава.

Черепа, най-големият враг на бившия премиер, твърдо е решил да вкара Борисов в затвора, затова и се мести близо до България, откъдето по-ефективно да провежда наказателните си акции срещу глутницата на Баце, обяснява източникът на Narod.bg.

На 21 май бившият хазартен бос разкри, че планира да се върне в България по време на или след предсрочните парламентарни изборите на 11 юли. Изявлението му за прибиране в страната идва в деня, в който най-близкият му човек – Георги Попов, пристигна в София от Дубай.

Бизнесменът, обвинен в неплащане на такси за 700 млн. лв. в бюджета от хазартните игри, който разкри, че всъщност е бил рекетиран за над 60 млн. лева от Бойко Борисов, за да спести тези такси, каза, че прибирането му в България зависи от формалности.

„Все пак трябва да се преодолеят и те не са създадени от българската държава, управлявана доскоро от хунтата“, посочи Божков. Не можа да каже какви са формалностите, които били известни на адвокатите му, но допусна, че са свързани с издирването му от Европол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече