Една трета от хотелиерите планирали намаляване на капацитета на обектите

0

Българските хотелиери са оптимистично настроени към бъдещата дейност на бизнеса си. В краткосрочен план 60% от мениджърите смятат да продължат да работят, 28% от тях възнамеряват да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, а едва 8% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2,5% прогнозират да я прекратят. Това става ясно от анкетното проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната.

Вероятно позитивните очаквания са свързани с предстоящия летен туристически сезон, разхлабването на част от ограничителните мерки, които блокираха пътуванията и почивките за цяла година, a също и заради отключените възможности за посрещане на руски и румънски туристи у нас, предава Investor. Националният статистически институт вече отчете завръщане на интереса към почивки и пътешествия въпреки пандемичната обстановка от една година насам. Ръстовете са далеч от стойностите преди разпространението на коронавируса, но през март НСИ регистрира увеличение при нощувките, пренощували лица и приходите на хотелиерите, което явно обнадеждава за предстоящите летни месеци.

Мениджърите на хотели продължават да прилагат политика на по-ниски цени, вижда се още от анкетата. През април 52% от управителите на местата за настаняване са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 60% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 43% – на нощувката.

Същевременно една трета (27%) от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.През пролетния месец 51% от анкетираните посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 32% отчитат спад.

По отношение на наетия персонал през април 15% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „платен отпуск“ – 14%, и „освобождаване/съкращаване“ – 12 на сто. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 8% от мениджърите, 5% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 3% – „дистанционна форма на работа“.

През следващия един месец 48% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 28% – че ще успеят „До 100%“, а 22% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече