ЦИК: В над половината от подписките на партиите има „мъртви души“

0

75 души успяха да гласуват на една машина в рамките на час при проведения от ЦИК първи експеримент. Предстоят още два такива – в Доброславци и в Сливница, като едва след тях ще се определи колко допълнителни устройства за гласуването на 11 юли ще са необходими. 

Планира се в секции, в които на миналите избори са гласували над 450 души, да има повече от една машина

Една от служебно регистрираните партии за участие в изборите, вече е заличена. Проверката е показала по-малък брой от изискваните подписи за подкрепа. Това е Национално движение „Единство“, като 364 от подписите в списъка за нея са се оказали на покойници. 

В над половината от подписките на партиите има „мъртви души“, но те са в приемлив брой и е възможно да има починали, след като са дали подкрепа, коментираха от ЦИК. 

Изчаква се проверката за още три партии и една коалиция, за да стане ясен окончателният брой на регистрираните за участие във вота на 11-и юли.

ЦИК не е удовлетворила нито едно искане от посолство за намаляване броя на прогнозните секции в чужбина. Говорителят Светозар Томов:

„Централната избирателна комисия не се е съобразила с нито едно от исканията да се редуцира броят на секциите, които вече са обявени, а окончателният брой на секциите и местата, където ще се създадат секции извън страната, ще бъде определен, след като приключи срокът за подаване на заявления“.

Машините за гласуване в чужбина е възможно да се транспортират от фирмата-доставчик или с дипломатическо карго. В страната това може да стане и по стандартния начин – с изборните книжа и под охраната на МВР. 

„Изключително внимателно трябва да се работи с избирателните списъци. Когато говорим за т.нар. „мъртви души“, трябва да сме много прецизни за какво става дума“, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече