Наследство в земите ни на над 8 000 години

0

Над 400 предмета, някои от тях на повече от 8 000 години, могат да бъдат видени от посетителите на Националния археологически музей в София. Всички те са открити при разкопки по трасето за разширяване на газопреносната мрежа в страната  на „Булгартрансгаз“ ЕАД, разказа пред “Евроком” директорът на музея Христо Попов.

Газопроводът прекосява България и преминава през 11 области и 34 общини. Проучени са над 120 археологически обекта. Под ръководството на НАИМ-БАН специалисти от повече от 70 музеи и университети от страната и чужбина взеха участие в мащабните спасителни разкопки. Проектът е финансиран от Булгартрансгаз ЕАД.

Проучените археологически останки са най-разнообразни – селища, некрополи, надгробни могили, стопанства и производствени комплекси, големи фортификационни съоръжения и селища в хинтерланда на старите български столици – Плиска и Преслав. Открити са находки от различни епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Османски период и Възраждане. 

В изложбата са включени най-интересните предмети от многобройните проучвания. Сред тях са сечива и предмети на бита, керамични съдове, оръжия, накити, култови и религиозни предмети от различни исторически периоди, от ранния неолит (6 000 г. пр. н.е.) до Възраждането (ХІХ в.). Златни и сребърни накити, култови фигурки, съдове показват на посетителите развитието на различни художествени стилове по нашите земи.

Официалното откриване на изложбата ще се случи на 26 май от 18:00, а желаещите могат да я разгледат до месец септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече