Асен Василев: Огромни касови наличности по фирмите вероятно захранват корупцията

0

„Има голяма концентрация на фирми, които получават голям държавен ресурс… Има огромни касови наличности по фирми, става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно са се случвали корупцията и купуването на изборите. Има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП, като задълженията са в размер на над 20 млн. лева“.

Това съобщи пред БНР Асен Василев – в първото си интервю като служебен министър на финансите. Той увери, че до юли няма да се наложи теглене на нов дълг и че фискално страната ни стои добре

По думите му в Националната агенция за приходите има системно бездействие:  

10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева – просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа „фирми с източване“, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“. 

Василев посочи, че НАП работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс:  

„Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година – към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“. 

Асен Василев съобщи, че се прави анализ и на касовите наличности по фирмите:  

„По предварителна информация има огромни касови наличности – това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди… Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са“. 

В предаването „Неделя 150“ финансовият министър обясни защо е назначил Румен Спецов за директор на НАП

„Познавам г-н Спецов отдавна, откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“. 

Министерството работи в посока на преориентиране на мерките към това да се помогне на бизнесите да преодолеят липсата на средства заради коронакризата, да се завърти отново колелото и те по-бързо да започнат да генерират приходи:  

„Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката… Трябва да имаме и готовност, в случай че отново се тръгне към затваряне. Работим по залагане на такава готовност“. 

Министър Асен Василев посочи, че засега приходите в бюджета се движат по план, но има изоставане в акцизите на цигарите и на горивата

„Имам уверение, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше много извънредни разходи и те изядоха голяма част от буферите. Юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се наложи. Основните затруднения са в това, че няма много възможности за преструктуриране на разходите… Фискално стоим стабилно“. 

Интервюто с Асен Василев можете да чуете в звуковия файл. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече