Израел и Хамас са на прага на примирието

0

Израел и Хамас изглежда са на прага на прекратяването на огъня след единадесетдневни боеве, съобщи „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на близки до преговорите, които добавиха, че сделката може да се осъществи още в петък.

Според източниците на финансово издание, египетски висши служители са постигнали значителен напредък в преговорите с Хамас, който контролира ивицата Газа, и в момента разглеждат две възможности за прекратяване на бойните действия, а именно безусловно прекратяване на огъня или постигане на временно спиране на военните действия, докато бъде изработено дългосрочно решение.

Междувременно САЩ, Катар и няколко европейски държави засилиха натиска и върху двете страни да постигнат споразумение за прекратяване на огъня на фона на нарастващия брой цивилни жертви.

Цитиран беше един американски висш представител, който каза, че механизмът за прекратяване на огъня вече е въведен, но остава проблем времето на примирието. Освен това длъжностното лице от САЩ сподели, че има известни опасения, че прекратяването на огъня може да бъде компрометирано от въоръжената палестинска група „Ислямски джихад“.

Израел очаква преговорите за прекратяване на огъня с палестинския Хамас да приключат с успеше пробив в рамките на следващите 24 часа, казаха за израелското новинарско издание Walla неназовани източници, запознати с въпроса.

Според тях разговорите са напреднали значително и са стигнали до този момент благодарение на участието на египетски представители и координатора на мирния процес на ООН за Близкия изток, Тор Венесланд.

Междувременно израелският посланик в Русия Александър Бен Цви заяви, че страната му все още разглежда възможността за извършване на сухопътна инвазия в ивицата Газа.

Късно снощи висш политически представител на Хамас също заяви, че очаква постигане на примирие с Израел в рамките на следващите един до два дни (до петък по обед).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече