Румен Радев: Указ за служебно правителство – най-рано във вторник

0

Президентът Румен Радев заяви, че ще прави всичко възможно да назначи служебното правителство по най-бързия начин. Най-ранната дата за това е 11 май, вторник, посочи държавният глава. Той не обяви подробности кабинета, като каза само, че премиерът ще бъде мъж. По думите на Радев, съставът на правителството ще бъде балансиран:

„Знаете, че служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“, заяви Румен Радев, който се очаква идния вторник да издаде и указа, с който да разпусне 45-ото Народно събрание и да насрочи за 11 юли изборите за нов парламент. С това ще започне официално и работата на новата Централна избирателна комисия.

„Денят на Европа и Денят на победата не трябва да се противопоставят“, каза още държавният глава, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод 76-ата годишнина от края на Втората световна война.

И двете събития, които отбелязваме днес, са значими за Европа и света, отбеляза Радев:

„Излишно е да ги съпоставяме и спорим кое е по-значимо, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Но не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма и трябва винаги да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството“.

Румен Радев и Илияна Йотова разговаряха и с присъстващите на церемонията ветерани от войните.

„България има голям принос в борбата срещу нацизма – около 12 000 човека по фронтовете на Втората световна война и най-вече да отдадем почит на останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава всеотдайност, жертвоготовност и патриотизъм“, отбеляза Радев.

Радев и Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция, президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече