Всички с пенсии под линията на бедност трябва да получават допълнителни пари

0

Все още тече обявеният в началото на тази година от Европейската комисия обществен дебат за предизвикателствата и възможностите на застаряващото общество в Европа. Комисията приканва обществеността да изрази своите виждания за това как да се отговори на предизвикателствата от застаряването. Прогнозите сочат, че през следващите десетилетия броят на възрастните хора в Европейския съюз ще се увеличи. Днес 20% от населението е над 65 години, а до 2070 година се очаква то да достигне 30%.

Според прогнозите за застаряването в Европа се очаква делът на хората над 80 години да се удвои, като достигне 13 процента от населението през 2070 година. По същия начин се очаква броят на хората, които потенциално ще се нуждаят от дългосрочни грижи, да се увеличи от 19,5 милиона през 2016 до 30 милиона през 2050. Започналите европейски обществени консултации са отворени за заинтересованите граждани и организации от всички държави членки.

Резултатите ще помогнат да се идентифицира подкрепата, необходима за хората, регионите и общностите. Евродокладът от юни 2020 година показва, че през последните 50 години продължителността на живот е нараснала с около десет години както за мъжете, така и за жените. В коментар за ситуацията у нас заместник-социалният министър в оставка Султанка Петрова заяви, че трябват спешни промени в зоконодателството.

„Около двеста  хиляди души знаете, че има в момента, които не учат и не работят при положение, че ние сме най-бързо застаряващата нация и не бихме могли да си позволим подобен лукс да иаме хора, които са в трудоспособна възраст и отказват да учат и да работят.“

За адекватността на пенсиите в България Султанка Петрова казва, че трябва политически консенсус.

„Не бива партиите да си правят пиар, според мен, с пенсионната система, защото на нас ни е нужна една цялостна стратегия, а не промени на парче“.

Пак по мнението на заместник министъра всички възрастни у нас с пенсии под линията на бедност трябва да получават допълнително средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече