Адв. Марин Киров: Давността не е опрощаване на дългове

0

„Беше ясно, че в предизборна обстановка политиците обещават на избирателите да нарушат Конституцията, за да им опростят някои дългове, със задна дата. И то не на всички длъжници, а предимно на недобросъвестните и на тези, които са се укривали през годините. Приетата норма, която беше отменена от Конституционния съд, предвиждаше точно това – опрощаване на дългове на хора, които не са ги изплащали през последните 10 години, но не даваше никаква защита на хора, които са си изплащали дълговете 7 или 8 години“. Това посочи пред БНР адвокат Марин Киров във връзка с решението на КС да обяви, че обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт e пpoтивoĸoнcтитyциoннo.

Aбcoлютнaтa дaвнocт бeше въвeдeнa със Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe и според разпоредбата c изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено. Текстът влиза в сила на 2 юни тaзи гoдинa и ще се прилага и за заварените случаи.

По думите на адвоката не е сериозно да се обещават норми, които няма да произведат никакво действие:

„Длъжниците трябва да са наясно, че тази норма ще произведе своето действие едва през 2031 година заради отмяната на обратното действие. Законът влиза в сила на 2 юни 2021 г., а това означава, че стари задължения, просрочени с макар и 9 или 10 години, започват отново да текат като давностен срок. За всички нови задължения, които предстои да се натрупат след 2 юни, срокът също започва да тече оттогава. За първи път давността ще може да бъде посочена като основание през 2031 година, ако дотогава не бъде намерено едно по-дълготрайно решение от сектор „дългове“.

Адвокат Киров беше категоричен, че не трябва да се обещава на хората, че дългове се опрощават без критерии за добросъвестност:

„Дори с погасителната давност, която досега познавахме, дългове не се опрощават. Единствено кредиторът губи възможността си да ги събира по съдебен ред. Така ще се случи и с абсолютната давност. Давността не е опрощаване на дългове и не е дълготрайно решаване на проблема“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече