Джо Байдън: Америка отново тръгва напред

0

Американският президент Джо Байдън представи амбициозен план на стойност 4 трилиона долара за създаване на работни места, образование и социални грижи. В първата си реч пред Конгреса в навечерието на 100-те дни от началото на мандата му Байдън заяви, че не търси конфликт с Русия и Китай и показа нов подход към дипломацията. 

 „Госпожо председател, госпожо вицепрезидент“ – бяха първите думи на Байдън в Конгреса. За първи път в историята зад американския президент в Конгреса се нареждат две жени – Камала Харис и Нанси Пелоси.

„Сега – след само 100 дни – мога да се отчета пред страната: Америка отново тръгва напред.  Опасността се превръща в перспектива, кризата – във възможност, а поражението – в сила“. 

Фокусът падна върху пакет от социални политики – за децата на възраст преди детска градина, две години безплатно обучение в колеж, отпуска за бащинство и майчинство.

Байдън призова за повече контрол върху оръжията, за реформа на криминалното правораздаване, за имиграцията. Завърши като напомни за щурма на Капитолия на 6 януари и за заплаха за демокрацията от автократичните режими.

Във външната политика речта на Байдън беше в контраст с националистическата реторика на предшественика му Доналд Тръмп и той неведнъж подмчертаваше, че търси глобално сътрудничество. 

Подчерта, че не търси влошаване на оношенията с Пекин и Москва, че ще работи за сериозната заплаха от ядрените програми на Иран и на Северна Корея. 

Речта на Байдън беше безпрецедентна и заради Covid-ограниченията.  В залата имаше едва 200 души, присъства само председателят на Върховния съд – Джон Робъртс, а от преидентската администрация бяха само държавният секретар Антъни Блбинкън и министърът на отбраната Лойд Остин.

Президентът подчерта, че в битката с Covid-19 предстои още много работа, но „не трябва да се отпускаме“. Той каза, че от януари насам се наблюдава спад с 80% на смъртността сред възрастните в резултат на болестта. Освен това, по думите му, повече от половината американци са получили по една доза ваксина.

Байдън изтъкна, че правителството му работи за връщане на доверието в демокрацията и показва, че може да постига резултати.

Той заяви също, че е показал ясно на руския президент Владимир Путин – САЩ не търсят ескалация на напрежението, но действията на Москва имат последствия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече