Планът за възстановяване на дневен ред в бюджетната парламентарна комисия

0

Изслушванията по Плана за възстановяване и устойчивост ще продължат в бюджетната комисия в парламента. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че кабинетът в оставка е взел решение да използва единствено грантовия ресурс от Фонда за възстановяване, но не и заемния.

След като стана ясно, че единствено Португалия е внесла своя национален план за възстановяване в Брюксел, а България дори има похвала от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за работата си по нашия план, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев обясни, че се очаква внасяне на Плана за предварителна оценка.

Какви бяха реакциите на политическите сили:

Румен Гечев от БСП заяви:

„Кое налага, аз не разбрах, каква предварителна оценка. Даваме плана, ако има нещо за корекции, там е казано, че то може да се коригира. Плана го четох, той е направен на брюкселски език и не допускам, че Брюксел ще отхвърли плана“.

Йордан Цонев от ДПС призова:

„Напред към реализация на това, което имаме, после ще видим“.

Мартин Димитров от „Демократична България“ се усъмни:

„Да не би целта на това мероприятие да е забавяне на цялостното му приемане“.

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ припомни, че националният план е ангажимент на правителството, а не на парламента, с което репликира изказването на вицепремиера, че не е морално без санкция на парламента кабинетът в оставка да внесе документите в Брюксел.

„Така, че няма нужда да натоварвате парламента и да прехвърляте вашите права и задължения“.

Заяви Данаилов, а Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“ допълни:

„Ваш ангажимент е, ако харесвате плана, аз смятам, че наистина можем да го наречем възможния в момента, е да го внесете в срок“.

Бизнесът и синдикатите също настояват за бързо внасяне на плана, за да можем максимално скоро да разчитаме на финансов ресурс от него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече